Artykuły wniosą świeżość w Twój pogląd i sposób życia! Jesteśmy ciekawi świata, przez Naszą dociekliwość rozłożymy na czynniki pierwsze nawet najprostszą informacje.

Świadomość żywieniowa – Ankieta

Chciałam się przekonać jaki stosunek do żywienia mają studenci, więc ułożyłam ankietę świadomości żywieniowej, która przeprowadzona została na 3 grupach badawczych, w celu poznania ich sposobu odżywiania. Wyniki jednak nie były satysfakcjonujące zwłaszcza dla grupy studentów Akademi Wychowania Fizycznego. Porównanie ich sposobu odżywiania ze studentami uczelni humanistycznej wykazało minimalne różnice. (wyniki podam niebawem). Dodatkowo przeprowadziłam  test, w którym znajdują się podstawowe pytania o stan wiedzy. Jeżeli chcecie sprawdzić własną wiedze, rozwiążcie test. Wyniki odpowiedzi zostaną podane niebawem. W komentarzach pochwalcie się swoimi wynikami.

Jeżeli na wszystkie odpowiedzi odpowiedziałeś/aś poprawnie-Gratuluje!

Pytania dotyczące wiedzy żywieniowej:stockvault-soldering-iron-close-up133467

1.Ile posiłków powinno się spożywać w ciągu dnia?

a.2
b.3
c.4
d.5

 2. O jakiej porze powinno się spożywać ostatni posiłek?

a. 18.00

b. 22.00

c. Co najmniej dwie godziny przed snem

d. Nie ma znaczenia

3. Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na sól kuchenną?

a. 2-3g

b. 4g

c. 5g

d. 6g

4. Jaką główną funkcję w organizmie pełnią węglowodany?

a. Transportowa

b. Budolcową

c. Energetyczna

5. Jaką glówną funkcję w organizmie pełni białko?

a. Budulcową

b. Energetyczna

c. Wydalniczą

6. Najlepszym źródłem węglowodanów złożonych są?

a. Owoce i warzywa

b. Mięsa

c. Produkty z mąk pełnoziarnistych

d. Słodycze

7. Największą ilość energii z 1g dostarczają?

a. Białka

b. Tłuszcze

c. Węglowodany

8. Jaki rodzaj tłuszczu jest najodpowiedniejszy do smażenia?

a. Oliwa

b. Olej rzepakowy

c. Margaryna twarda

d. Masło

9. Jaki jest prawidłowy rozkład energii w poszczególnych posiłkach?

a. śniadanie 25-30% II śniadanie 5-10% obiad 30-35% podwieczorek 5-10% kolacja 15-20%

b. śniadanie 25-30% II śniadanie 5% obiad 40-45% podwieczorek 5% kolacja 15-20%

c. śniadanie 15-20% II śniadanie 5-10% obiad 30-40% podwieczorek 5% kolacja 25-30%

10. Ze względu na wysoką zawartość jakiego składnika ważne jest spożywanie produktów pełnoziarnistych, płatków owsianych, otrębów, nasion roślin strączkowych?

a. Białka

b. Tłuszczy

c. Węglowodanów prostych

d. błonnika

Natalia

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Informacja

This entry was posted on 20 Maj 2013 by in Zdrowie and tagged , , , , , , , , , , , .
Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 460 other followers

%d bloggers like this: